Over AIH en bewegen

Auto Immuun Hepatitis (AIH) is zeldzaam, ongeveer 3000 mensen in Nederland hebben deze chronische leverziekte. Het komt voor bij zowel jongeren als ouderen. Bij AIH maakt het lichaam antistoffen aan tegen de eigen levercellen en valt zo de eigen lever aan. Hierdoor raken de levercellen ontstoken waardoor er ook beschadiging kan ontstaan; fibrose genaamd. AIH is niet besmettelijk en de oorzaak is onbekend.

AIH komt voor bij zowel jongeren als ouderen. Na de diagnose wordt vaak het medicijn Prednisolon en vervolgens Azathioprine voorgeschreven. Afhankelijk van het verloop wordt een vervolgtraject ingezet. De behandeling van AIH heeft als doel de ontsteking volledig en langdurig af te remmen, dit om verdere beschadiging van de lever te voorkomen. Bij 90% van alle patiënten lukt het om de ontstekingsactiviteiten met de juiste medicatie te onderdrukken. Als gevolg van de behandeling met medicatie kunnen bijwerkingen optreden. Gelukkig zijn de meeste bijwerkingen goed onder controle te houden. Belangrijk hierbij is dat dit begeleid wordt door een arts die ervaring heeft met behandeling van auto-immuunziekten.

Vaak komt het voor dat patiënten met een leveraandoening een flinke mate van vermoeidheid ervaren waardoor ze beperkt worden en niet meer aan het arbeidsproces kunnen deelnemen. Door de flinke vermoeidheid kan er flinke weerzin ontstaan om te gaan bewegen. Omstanders vinden dit soms moeilijk te begrijpen, immers er is vaak niets te zien aan de buitenkant dat iemand ziek is.

Citaat van een patiënt: “Ik wil zo graag mijn eigen leven terug zodatik mijn sport en werk weer op kan pakken. Ik ben nu al blij dat ik mijn bed uit kan komen. Soms krijg ik te horen dat ze mij maar lui vinden. Dit doet me pijn!”

Onbegrip hierover willen we graag wegnemen door goed voor te lichten. Tegelijkertijd zijn er wel geluiden van artsen om ondanks de extreme vermoeidheid kleine doelen te stellen en weer te gaan bewegen.

Dokter Tom Gevers (MDL arts in het Maastricht UMC+) zal in kort vertellen over het belang van blijven bewegen.

Meer informatie vind je op http://www.leverpatientenvereniging.nl